top of page

Met de jaarwisseling in zicht, zijn de laatste maanden van het jaar voor veel honden een periode van stress. Angstige honden herinneren zich het vuurwerkgeweld van het jaar ervoor weer, terwijl jonge honden mogelijk een (ongemerkte) angst aan het ontwikkelen zijn. In beide gevallen is het raadzaam dat je tijdig actie onderneemt tegen deze stress, veroorzaakt door vuurwerk.


Hoe herken je vuurwerkangst bij je hond?


Het is belangrijk dat je de eerste signalen van een beginnende angst bij je hond tijdig opmerkt, zodat je je dier kunt helpen.


Dit zijn enkele signalen van vuurwerkangst bij honden:

- Hijgen, zonder dat je hond zich inspant

- ‘Tongelen’ (kort likken over de neus)

- Staart tussen de poten houden

- Trillen

- Minder of geen eetlust

- Meer blaffen, verstijfd stilstaan of juist wegkruipen

- ‘s Avonds minder graag mee naar buiten willen

Wanneer je deze signalen in de laatste maanden van het jaar ziet, heeft je hond waarschijnlijk last van vuurwerkstress.


Tips tegen vuurwerkangst bij je hond:

  • Sluit de ramen en gordijnen

  • Geef je hond een veilige rustplek

  • Zet het geluid van de radio of tv harder

  • Zorg voor afleiding tijdens het knallen.

9 weergaven0 opmerkingen

De laatste maanden van het jaar zijn aangebroken. In deze periode lopen er helaas veel katten van huis weg. Ze ontsnappen, of schrikken en verdwalen vervolgens. Hierbij wordt er een piek gezien rond oud- en nieuwjaar (bron: Amivedi).



Door het ontbreken van een chip, of de registratie van de chip, wordt 69% van deze zwerfkatten nooit meer herenigd met hun baasje!



Chip en registreer je kat, ruim voor 31 december


Wanneer je kat schrikt van vuurwerk kan je dier gemakkelijk vermist raken. Voorkom dat jouw kat een van deze vermiste dieren wordt, laat je dier zo snel mogelijk chippen. Het plaatsen van een chip doet geen pijn . Het is erg belangrijk dat het unieke chipnummer hierna online geregistreerd wordt en gekoppeld wordt aan jouw gegevens. Zo kan je kat altijd weer teruggevonden worden.


bron: Dierenkliniek Nuenen

19 weergaven0 opmerkingen

Najaar: vlooientijd!

Juist als de zomer voorbij is en we weer meer binnen gaan leven, is het een feest voor de vlooien. Vlooien houden van vocht en binnen-warmte. Blijf zeker in de komende maanden uw dieren goed behandelen tegen vlooien, om een vervelende plaag in huis te voorkomen.

Oh en het scheelt een extra rekening van de trimsalon ( om de hele salon te behandelen tegen de vlooien )dus u bent daarnaast ook nog lief voor uw eigen portemonnee

Bron: Dierenkliniek de Warande



12 weergaven0 opmerkingen
bottom of page